Τι και πόσο κακό κάνει η καφεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό;
Ο καφές και το τσάι σε λογική χρήση είναι εξαιρετικά υγιεινά ποτά.
Οι περισσότεροι τύποι περιέχουν καφεΐνη, μια ουσία που μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας, το μεταβολισμό και την ψυχική και σωματική απόδοση (1, 2, 3).
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους όταν καταναλώνονται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες (4).
Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να έχουν δυσάρεστες και ακόμη και επικίνδυνες παρενέργειες.
Η έρευνα έχει δείξει ότι τα γονίδια σας επηρεάζουν σημαντικά την ανοχή σας σε αυτό. Μερικοί μπορούν να καταναλώνουν πολύ περισσότερη καφεΐνη από άλλους χωρίς να έχουν αρνητικές επιπτώσεις (5).
Επιπλέον, τα άτομα που δεν έχουν συνηθίσει την καφεΐνη μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα αφού καταναλώσουν αυτό που συνήθως θεωρείται μέτρια δόση.
Αυτές είναι οι 9 παρενέργειες υπερβολικής καφεΐνης:
1. Άγχος και υπερένταση
Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει την εγρήγορση.
Λειτουργεί αποκλείοντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της αδρεναλίνης, της ορμόνης «καταπολέμησης ή πτήσης» που σχετίζεται με αυξημένη ενέργεια (8).
Ωστόσο, σε υψηλότερες δόσεις, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να γίνουν πιο έντονα, οδηγώντας σε άγχος και νευρικότητα.
Στην πραγματικότητα, η διαταραχή άγχους που προκαλείται από την καφεΐνη είναι ένα από τα τέσσερα σύνδρομα που σχετίζονται με την καφεΐνη που αναφέρονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), το οποίο δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.
Εξαιρετικά υψηλή ημερήσια πρόσληψη 1.000 mg ή περισσότερο ανά ημέρα έχει αναφερθεί ότι προκαλεί νευρικότητα, νευρικότητα και παρόμοια συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους, ενώ ακόμη και μια μέτρια πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη (9).
Επιπλέον, οι μέτριες δόσεις έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν γρήγορη αναπνοή και αυξάνουν τα επίπεδα άγχους όταν καταναλώνονται σε μία συνεδρίαση (11, 12).
Μία μελέτη σε 25 υγιείς άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περίπου 300 mg καφεΐνης εμφάνισαν περισσότερο από το διπλάσιο του στρες αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα επίπεδα στρες ήταν παρόμοια μεταξύ των τακτικών και των λιγότερο συχνών καταναλωτών καφεΐνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ένωση μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στα επίπεδα στρες ανεξάρτητα από το αν το πίνετε συνήθως .
Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά.
Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη του καφέ είναι πολύ μεταβλητή. Για παραπομπή, ένας μεγάλος (“grande”) καφές στο Starbucks περιέχει περίπου 330 mg καφεΐνης.
Εάν παρατηρήσετε ότι συχνά αισθάνεστε νευρικότητα ή νευρικότητα, ίσως είναι καλή ιδέα να εξετάσετε την πρόσληψη καφεΐνης και να τη μειώσετε.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Αν και χαμηλές έως μέτριες δόσεις καφεΐνης μπορούν να αυξήσουν την εγρήγορση, μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος ή νευρικότητα. Παρακολουθήστε τη δική σας απάντηση για να προσδιορίσετε πόσο μπορείτε να ανεχτείτε
2. Αϋπνία
Η ικανότητα της καφεΐνης να βοηθά τους ανθρώπους να μένουν ξύπνιοι είναι μια από τις πιο πολύτιμες ιδιότητές της.
Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να δυσκολέψει τον επαρκή ύπνο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να αυξάνει το χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθεί. Μπορεί επίσης να μειώσει τον συνολικό χρόνο ύπνου, ειδικά στους ηλικιωμένους (13, 14).
Αντίθετα, χαμηλές ή μέτριες ποσότητες καφεΐνης δεν φαίνεται να επηρεάζουν πολύ τον ύπνο σε άτομα που θεωρούνται «καλοί ύπνοι» ή ακόμη και σε άτομα με αυτοαναφερόμενη αϋπνία (15).
Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης επηρεάζει τον ύπνο σας εάν υποτιμάτε την ποσότητα της καφεΐνης που παίρνετε.
Αν και ο καφές και το τσάι είναι οι πιο συμπυκνωμένες πηγές καφεΐνης, βρίσκεται επίσης στη σόδα, το κακάο, τα ενεργειακά ποτά και διάφορους τύπους φαρμάκων.
Για παράδειγμα, μια ενεργειακή λήψη μπορεί να περιέχει έως και 350 mg καφεΐνης, ενώ ορισμένα ενεργειακά ποτά παρέχουν έως και ένα επιβλητικό 500 mg ανά δοχείο (16).
Είναι σημαντικό ότι η ποσότητα καφεΐνης που μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς να επηρεάσετε τον ύπνο σας θα εξαρτηθεί από τη γενετική σας και άλλους παράγοντες.
Επιπλέον, η καφεΐνη που καταναλώνεται αργότερα την ημέρα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, επειδή τα αποτελέσματά της μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες.
Η έρευνα έχει δείξει ότι ενώ η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά σας για κατά μέσο όρο πέντε ώρες, η χρονική περίοδος μπορεί να κυμαίνεται από μιάμιση ώρα έως εννέα ώρες, ανάλογα με το άτομο (17).
Μία μελέτη διερεύνησε πώς ο χρόνος κατανάλωσης καφεΐνης επηρεάζει τον ύπνο. Οι ερευνητές έδωσαν σε 12 υγιείς ενήλικες 400 mg καφεΐνης είτε έξι ώρες πριν τον ύπνο, τρεις ώρες πριν τον ύπνο είτε αμέσως πριν τον ύπνο.
Τόσο ο χρόνος που χρειάστηκαν και οι τρεις ομάδες για να κοιμηθούν και ο χρόνος που ξόδεψαν τη νύχτα αυξήθηκε σημαντικά (18).
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή τόσο στην ποσότητα όσο και στο χρόνο της καφεΐνης για να βελτιστοποιήσετε τον ύπνο σας.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σας. Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης μέχρι το απόγευμα για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου.
3. Πεπτικά προβλήματα
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα πρωί φλιτζάνι καφέ βοηθά να κινηθούν τα έντερα.
Το καθαρτικό αποτέλεσμα του καφέ έχει αποδοθεί στην απελευθέρωση της γαστρίνης, μια ορμόνη που παράγει το στομάχι και επιταχύνει τη δραστηριότητα στο παχύ έντερο. Επιπλέον, ο καφές χωρίς καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι παράγει παρόμοια απόκριση (19, Πηγή πηγής, 20 πηγή προέλευσης, 21).
Ωστόσο, η ίδια η καφεΐνη φαίνεται να διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου αυξάνοντας την περισταλτικότητα, τις συσπάσεις που μετακινούν τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού σας συστήματος (21).
Δεδομένου αυτού του αποτελέσματος, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε χαλαρά κόπρανα ή ακόμη και διάρροια σε ορισμένα άτομα.
Αν και για πολλά χρόνια πιστεύεται ότι ο καφές προκαλεί έλκη στομάχου, μια μεγάλη μελέτη πάνω από 8.000 ανθρώπων δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των δύο (22).
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα ποτά με καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για τον καφέ (23 Αξιόπιστη πηγή, 24 Αξιόπιστη πηγή, 25 Αξιόπιστη πηγή).
Σε μια μικρή μελέτη, όταν πέντε υγιείς ενήλικες έπιναν νερό με καφεΐνη, βίωσαν μια χαλάρωση του μυός που εμποδίζει το περιεχόμενο του στομάχου να μετακινηθεί στον λαιμό – το σήμα κατατεθέν του GERD (25).
Δεδομένου ότι ο καφές μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ίσως θελήσετε να μειώσετε την ποσότητα που πίνετε ή να αλλάξετε τσάι εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Αν και μικρές έως μέτριες ποσότητες καφέ μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα του εντέρου, μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε χαλαρά κόπρανα ή GERD. Η μείωση της πρόσληψης καφέ ή η μετάβαση σε τσάι μπορεί να είναι ευεργετική.
4. Καταστροφή των μυών
Η ραβδομυόλυση είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση στην οποία οι κατεστραμμένες μυϊκές ίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα.
Κοινές αιτίες ραβδομυόλυσης περιλαμβάνουν τραύμα, λοίμωξη, κατάχρηση ναρκωτικών, μυϊκή καταπόνηση και τσιμπήματα από δηλητηριώδη φίδια ή έντομα.
Επιπλέον, έχουν αναφερθεί αρκετές αναφορές ραβδομυόλυσης που σχετίζονται με την υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, αν και αυτό είναι σχετικά σπάνιο (26, 26, 26).
Σε μία περίπτωση, μια γυναίκα εμφάνισε ναυτία, έμετο και σκούρα ούρα μετά από κατανάλωση 32 ουγγιών (1 λίτρο) καφέ που περιείχε περίπου 565 mg καφεΐνης. Ευτυχώς, ανάρρωσε μετά από θεραπεία με φάρμακα και υγρά (29).
Είναι σημαντικό, αυτή είναι μια μεγάλη δόση καφεΐνης που καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά για κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος ή είναι πολύ ευαίσθητος στα αποτελέσματά του.
Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ραβδομυόλυσης, είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψη σε περίπου 250 mg καφεΐνης την ημέρα, εκτός αν έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε περισσότερα.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ραβδομυόλυση ή διάσπαση του κατεστραμμένου μυός, αφού καταπιούν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Περιορίστε την πρόσληψή σας στα 250 mg την ημέρα εάν δεν είστε σίγουροι για την ανοχή σας.
5. Εθισμός
Παρά τα οφέλη για την υγεία της καφεΐνης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να γίνει συνήθεια.
Μια λεπτομερής ανασκόπηση δείχνει ότι παρόλο που η καφεΐνη ενεργοποιεί ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως και η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες, δεν προκαλεί τον κλασικό εθισμό όπως κάνουν αυτά τα φάρμακα (30).
Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική ή σωματική εξάρτηση, ειδικά σε υψηλές δόσεις.
Σε μια μελέτη, 16 άτομα που κατανάλωναν συνήθως υψηλή, μέτρια ή καθόλου καφεΐνη συμμετείχαν σε μια δοκιμασία λέξεων μετά από μια νύχτα χωρίς καφεΐνη. Μόνο οι χρήστες με υψηλή καφεΐνη έδειξαν προκατάληψη για τις λέξεις που σχετίζονται με την καφεΐνη και είχαν έντονη επιθυμία για καφεΐνη (31).
Επιπλέον, η συχνότητα της πρόσληψης καφεΐνης φαίνεται να παίζει ρόλο στην εξάρτηση.
Σε μια άλλη μελέτη, 213 χρήστες καφεΐνης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια μετά από 16 ώρες χωρίς να το καταναλώσουν. Οι καθημερινοί χρήστες είχαν μεγαλύτερες αυξήσεις στους πονοκεφάλους, την κόπωση και άλλα συμπτώματα στέρησης από ό, τι οι μη ημερήσιοι χρήστες (32).
Παρόλο που η ένωση δεν φαίνεται να προκαλεί αληθινό εθισμό, εάν πίνετε τακτικά πολύ καφέ ή άλλα ποτά με καφεΐνη, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να εξαρτηθείτε από τα αποτελέσματά της.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Η χρήση καφεΐνης για αρκετές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα στέρησης σε εκείνους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση.
6. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Συνολικά, η καφεΐνη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου στους περισσότερους ανθρώπους.
Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε αρκετές μελέτες λόγω της διεγερτικής του επίδρασης στο νευρικό σύστημα (33, Πηγή πηγής, 35 Αξιόπιστη πηγή, 36 αξιόπιστη πηγή).
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, διότι μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλό σας.
Ευτυχώς, η επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση φαίνεται να είναι προσωρινή. Επίσης, φαίνεται να έχει τον ισχυρότερο αντίκτυπο σε άτομα που δεν έχουν συνηθίσει να το καταναλώνουν.
Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης σε υγιείς ανθρώπους, καθώς και σε εκείνους με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση (37, Πηγή πηγής, 38).
Επομένως, η προσοχή στη δοσολογία και το χρονοδιάγραμμα της καφεΐνης είναι σημαντική, ειδικά εάν έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Η καφεΐνη φαίνεται να αυξάνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις ή πριν από την άσκηση, καθώς και σε άτομα που την καταναλώνουν σπάνια. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνο προσωρινό, επομένως είναι καλύτερο να παρακολουθείτε την απάντησή σας.
7. Ταχυπαλμία – Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
Τα διεγερτικά αποτελέσματα της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν την καρδιά σας να χτυπά γρηγορότερα.
Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλοιωμένο ρυθμό καρδιακού παλμού, που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, η οποία έχει αναφερθεί σε νέους που κατανάλωναν ενεργειακά ποτά που περιέχουν εξαιρετικά υψηλές δόσεις καφεΐνης (39).
Σε μία μελέτη περίπτωσης, μια γυναίκα που έλαβε μια τεράστια δόση σκόνης καφεΐνης και δισκίων σε μια απόπειρα αυτοκτονίας ανέπτυξε έναν πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό, νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας (40).
Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο δεν φαίνεται να εμφανίζεται σε όλους. Πράγματι, ακόμη και ορισμένα άτομα με καρδιακά προβλήματα μπορεί να είναι σε θέση να ανεχθούν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις.
Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, όταν 51 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια κατανάλωναν 100 mg καφεΐνης ανά ώρα για πέντε ώρες, οι καρδιακοί παλμοί και οι ρυθμοί τους παρέμειναν φυσιολογικοί (41).
Ανεξάρτητα από τα μικτά αποτελέσματα της μελέτης, εάν παρατηρήσετε αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή στο ρυθμό σας μετά την κατανάλωση ποτών με καφεΐνη, σκεφτείτε να μειώσετε την πρόσληψη.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορεί να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό ή το ρυθμό σε ορισμένα άτομα. Αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Εάν τα αισθάνεστε, σκεφτείτε να μειώσετε την πρόσληψη.
8. Κόπωση
Ο καφές, το τσάι και άλλα καφεϊνούχα ποτά είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας.
Ωστόσο, μπορούν επίσης να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα οδηγώντας σε ανάκαμψη κόπωσης μετά την έξοδο της καφεΐνης από το σύστημά σας.
Μια ανασκόπηση 41 μελετών διαπίστωσε ότι αν και τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη αύξησαν την εγρήγορση και βελτίωσαν τη διάθεση για αρκετές ώρες, οι συμμετέχοντες ήταν συχνά πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο την επόμενη ημέρα (42).
Φυσικά, εάν συνεχίσετε να πίνετε πολύ καφεΐνη καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να αποφύγετε το φαινόμενο της ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμάστε.
Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της καφεΐνης στην ενέργεια και να αποφύγετε την αναπήδηση της κόπωσης, καταναλώστε την σε μέτριες και όχι υψηλές δόσεις.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Αν και η καφεΐνη παρέχει ενέργεια, μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε κόπωση όταν τα αποτελέσματά της εξαντληθούν. Στοχεύστε στη μέτρια πρόσληψη καφεΐνης για να ελαχιστοποιήσετε την κόπωση.
9. Συχνή και επείγουσα ούρηση
Η αυξημένη ούρηση είναι μια κοινή παρενέργεια της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης λόγω των διεγερτικών επιδράσεων της ένωσης στην ουροδόχο κύστη.
Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι πρέπει να ουρείτε συχνά όταν πίνετε περισσότερο καφέ ή τσάι από το συνηθισμένο.
Οι περισσότερες έρευνες που εξετάζουν τις επιδράσεις της ένωσης στη συχνότητα των ούρων έχουν επικεντρωθεί σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη ή ακράτεια (43, 44, 44).
Σε μια μελέτη, 12 νέοι έως μεσήλικες άτομα με υπερδραστήρια κύστη που κατανάλωναν 2 mg καφεΐνης ανά λίβρα (4,5 mg ανά χιλιόγραμμο) σωματικού βάρους καθημερινά παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στη συχνότητα των ούρων και την επείγουσα ανάγκη για αυτήν (44).
Για κάποιον που ζυγίζει 150 κιλά (68 κιλά), αυτό ισοδυναμεί με περίπου 300 mg καφεΐνης την ημέρα.
Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας σε άτομα με υγιείς κύστεις.
Μια μεγάλη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης στην ακράτεια σε περισσότερες από 65.000 γυναίκες χωρίς ακράτεια.
Εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα από 450 mg ημερησίως είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ακράτειας, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 150 mg την ημέρα (45).
Εάν πίνετε πολλά ποτά με καφεΐνη και πιστεύετε ότι η ούρηση σας είναι πιο συχνή ή επείγουσα από την κανονική, ίσως είναι καλή ιδέα να μειώσετε την πρόσληψη για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα ούρησης και επείγουσα ανάγκη σε πολλές μελέτες. Η μείωση της πρόσληψης μπορεί να βελτιώσει αυτά τα συμπτώματα
Ποσο χρειαζεται για να φυγει η καφεινη απο τον οργανισμο;
Η καφεΐνη έχει χρόνο ημιζωής περίπου 5 ώρες.
Κάποιος που καταναλώνει 40 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης θα έχει 20 mg παραμένοντας στο σύστημά του μετά από 5 ώρες.
Πότε κορυφώνεται η επίδρασή της;
Τα επίπεδα της καφεΐνης κορυφώνονται στο αίμα εντός περίπου 15-45 λεπτών από την κατανάλωση.
Στη συνέχεια μεταβολίζονται γρήγορα από το ήπαρ.
Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν τις ισχυρότερες επιπτώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και πολλοί αναφέρουν ότι αισθάνονται νευρικότητα, ανάγκη ούρησης και ξαφνικές εκρήξεις ενέργειας. Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εξαφανιστούν καθώς η καφεΐνη αρχίζει να διαλύεται.
Μπορεί ένα άτομο να δημιουργήσει ανοχή;
Καθώς το σώμα γίνεται ανθεκτικό στην ουσία αυτή, τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη μπορεί μετα βίας να παρατηρούν τα αποτελέσματά του.
Ωστόσο, για κάποιον που είναι πολύ ευαίσθητος στην καφεΐνη, οι επιδράσεις μπορεί να παραμείνουν για ώρες ή μέχρι την επόμενη μέρα.
Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;
Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό όριο. Η διάρκεια των επιδράσεων της ουσίας εξαρτάται από τη δοσολογία και από προσωπικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος και πόσο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στην καφεΐνη.
Συμπεράσματα
Η ελαφριά έως μέτρια πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να παρέχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία σε πολλούς ανθρώπους.
Από την άλλη πλευρά, πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αν και τα αποτελέσματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, τα αποτελέσματα της υψηλής πρόσληψης δείχνουν ότι τα η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να αποφεύγεται.
Για να αποκομίσετε τα οφέλη της καφεΐνης χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, πραγματοποιήστε μια ειλικρινή εκτίμηση του ύπνου, των ενεργειακών επιπέδων και άλλων παραγόντων που μπορεί να σας επηρεαστούν και μειώστε την πρόσληψη εάν χρειαστεί.
Διαβάστε ακόμα: Ο καφές κάνει καλό ή κακό; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε